Los quesos canarios

KAAS UIT DE CANARISCHE EILANDENOp alle Canarische eilanden wordt geiten- en schapenkaas geproduceerd maar alle Canariërs zullen direct toegeven dat die van Fuerteventura de kroon spant.
De onovertroffen Queso Majorero werd als eerste van Spanje beloond met een eigen Denominación de Origen (DOC), een eer voorbehouden aan de beste producten. Op internationale wedstrijden behaalt deze romige kaas met fijne smaak regelmatig zilveren en gouden medailles.

In Betancuria, in het noorden van het eiland Fuerteventura, dient het melkveebedrijf La Villa traditionele majoreros producten op in hun variëteiten van verse geitenkaas, kwark, harde kaas, gran reserva, in olie, paprikapoeder en gofio.


Met een kaas ervaring van meer dan een eeuw, hebbben ze productie die valt onder de benaming Majorero Kaas en worden als Betancuria Flor verkocht in variëteiten van gerookte en kaassoorten gemaakt met plantaardige stremsel verwerkt.
Jong en zacht, oud en stevig of gerookt, alle varianten smaken voortreffelijk. Van de jonge kazen is de korst wit, van de rijpere kazen meestal gelig.


Soms worden belegen kazen ingesmeerd met gofio, olie of paprikapoeder om ze langer te kunnen bewaren. Je eet deze kaas als broodbeleg, als voorafje in een salade of als borrelhapje met wat olijven of olijfolie.

Dus als je nog eens lokaal gaat eten, proef dan eens een typische Canarische kaas in gezelschap van een goed glas lokale wijn is dit de ideale opwarmer! Smakelijk.

Marc Vanderbruggen.