bye bye belgium

Vrijdag 16 februari 2018Bart & Sofie uit Kuurne (België) hadden een grote droom om ooit een eigen zaak te runnen op een zonnig oord. Waar dat zou worden hadden ze toen nog niet uitgemaakt maar ooit ging het er van komen, dat stond vast! We zeggen en schrijven anno 2007. Er was nog ruimschoots tijd om dat uit te vissen.


Rond deze tijd zetten Bart & Sofie met sfeercafé De Kroone op de markt in Kuurne ook hun eerste stappen als zelfstandige horeca-uitbaters. Voor een periode van 10 jaar hadden ze zich voorgenomen dit te doen. Dan waren de kids volwassen. Nochtans waren Bart & Sofie geen geboren en getogen horecamensen. Bart was ingenieur en werkte ruim 20 jaar bij een multinational. Sofie was onderwijzeres maar besloot na 13 jaar lesgeven haar kap over de haag te gooien. Bart & Sofie waren al een tijdje actief bezig met weekendwerk in de horeca en werden op deze manier gebeten door die microbe.

Twee jaar na de start van hun zaak in België gingen Bart & Sofie op reis naar Tenerife. Ze waren meteen verkocht en hun besluit stond vast. Hier zouden ze ooit een zaak beginnen! Niet alleen het prachtige eiland maar ook het klimaat gaf de doorslag. Hier konden Bart & Sofie het hele jaar door werken in aangename temperaturen. En zo begonnen Bart & Sofie zich stilletjes voor te bereiden op hun grote avontuur en kon de speurtocht naar een geschikte zaak en locatie beginnen.


De volgende vraag was dan natuurlijk. Welke soort zaak gaan ze uitbaten? Veel overleg, goed nadenken en met veel mensen praten hielp hen al een groot stuk in de juiste richting. Horeca, dat stond vast maar wat en waar moest noch uitgezocht worden.
Sofie haar broer zei: “Sofie, doe misschien iets waar je goed in bent, bijvoorbeeld de Belgische keuken!” De passie van Sofie is inderdaad koken en zo kwam van het een, het ander.


Sofie & Bart wilden een zaak waar mensen terecht kunnen als ze eens zin hebben in de echte Belgische keuken. Zelf houden ze enorm van de Spaanse en Canarische keuken maar een lekkere portie stoofvlees van varkenswangetjes is best lekker en niet overal te krijgen op Tenerife. Vooral voor Belgen en Nederlanders die overwinteren kan deze lekkere kost van thuis dan wel smaken!


In 2017 krijgen Bart en Sofie de mogelijkheid een zaak over te nemen op de wandelpromenade van Playa de Fanabe: CHAPO! Een unieke kans om hun droom waar te maken biedt zich aan en ze wagen de stap. De naam CHAPEAU! was er al, maar ze hebben alleen de schrijfwijze aangepast met een enkele ‘O’ achteraan. CHAPO, dat is de Spaanse schrijfwijze.


Bart & Sofie houden ervan de mensen te verwennen en hun droomplekje op de dijk in Playa de Fanabe leende zich daarvoor perfect in het concept. De mensen moeten zich goed voelen, het moet een plaats zijn waar ze een ‘klapke’ kunnen doen met andere Belgen en waar ze zich kunnen amuseren. CHAPO! serveert enkel Belgische gerechten en snacks. De kaart werd eerder sober gehouden maar CHAPO! heeft steeds een aantal suggesties en een dagschotel. Bart & Sofie houden ervan met verse producten te werken en zelf de bediening te doen.


Zelf trekken Bart & Sofie graag de bergen in op hun vrije dagen. CHAPO! is gesloten op dinsdag en woensdag. Zij noemen het zelf ‘een tapas-toerke doen’. Dan stoppen ze bij elke zaak die ze tegenkomen. “We eten dan een tapa en drinken een drankje” zegt Sofie, “plezant en verrassend”.


Het Spaanse leven bevalt Bart & Sofie enorm maar ze hebben zich toch moeten aanpassen. Met het woordje ‘mañana’ hebben ze moeten leren leven. Maar ze hebben vooral de tijd van hun leven. Geen seconde spijt, zeggen ze zelf, integendeel! En werken moet je overal doen, maar dan liever onder de Spaanse zon en met zicht op zee!
Wie graag eens een bezoekje wil brengen aan Bart & Sofie kan dat dagelijks van 11.00u tot 23.00u behalve op dinsdag en woensdag.


Wij wensen hen alvast succes met hun mooie zaak!
https://www.facebook.com/chapotenerife/