bodega Presas Ocampo

Bezoek aan de bodega Presas Ocampo in Taraconte.

Deze bodega is gelegen in het wijn gebied Tacaronte-Acentejo, waarschijnlijk het belangrijkste wijngebied van Tenerife. Deze bodega maakt dan ook Tacaronte -Acentejo wijnen.

Over BODEGA PRESAS OCAMPOWe werden verwelkomd door Señor Esteban Reyes van de bodega en tevens voorzitter van de raad/vereniging DO Tacoronte-Acentejo. Eerst schetste Señor Esteban de geschiedenis van de Canarische wijn, vervolgens vertelde hij ons meer over zijn bodega en gaf daarop aansluitend een rondgang in de bodega.


We sloten af met een meer dan geslaagde degustatie van enkele pareltjes van wijnen van deze bodega. Foto's werden hier voordien al gepost door vrienden die deelnamen aan onze uitstap.

1.Graag citeer ik enkele uitspraken van Señor Esteban :


* Als je voortaan een glas wijn in je hand neemt sta eens stil bij het proces groei van de druif tot de wijn in het glas. Wedden dat je nog eens zoveel van je wijn gaat genieten ?

* Pakweg 500 jaren geleden waren er in dit gebied 5 bodega's die het DO label droegen, vandaag zijn dat er 11.


* De meest geteelde druiven op de finca zijn de Listan Negro, Listan Blanco .Negramoll ,Malvasia en de Castellana .De eerste drie zijn werkelijk oude rassen, rassen die geïmporteerd werden na de komst van de Conquistadores. Deze rassen zijn haast niet meer aanwezig op het vasteland omdat in de laatste 6 -7 eeuwen, Europa en andere werelddelen getroffen werden door het virus. Alleen de wijngaarden op de Canarische archipel bleven gevrijwaard.


*Er was ooit een bloeiende handel in portwijnen en andere tussen Tenerife en Engeland en Amerika.

* De kostprijs van de Canarische wijnen wordt oa bepaald door de soort druif en de opbrengst, door het feit dat snoeien, plukken, zeg maar alle werk in de wijngaard manueel moet worden gedaan. Een klein voorbeeld : de kostprijs van 1 kg druiven op het Spaanse vaste land varieert tussen 0.20 en 0.40 Eurocent. De kostprijs van 1 kg druiven op Tenerife schommelt tussen 1.20 Euro en 1.50 Euro.


* De bodega heeft 9 mensen in vaste loondienst, tijdens het snoeien en plukken komen er 100 mensen tijdelijk werken in de wijngaarden en bodega.

* Jaarlijks worden er zo een 200.000 kg druiven aangekocht bovenop de opbrengst uit eigen wijngaarden.

* De jaarlijkse productie die op de markt komt bedraagt een 200.000 flessen, goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 1.000.000 Euro.In orde van grote, een grote bodega in Tenerife, een kleine - middelgrote bodega in vergelijk met het Spaanse vaste land.

* Goede kwaliteitsvolle wijn bekom je alleen maar door te werken met goede druiven. Na het plukken komen de druiven op de sorteertafel, ongeveer 50% haalt de wijnpers.

* Alle druivensappen worden per soort gegist. Na de gisting wordt pas gemixt met andere wijnsoorten.

* De enorme wijnpers ontwikkeld een druk van 5000 kg, wat weinig is. Deze max druk wordt gecreëerd op die grote om de druivenpitten niet te beschadigen en dus een smaak beïnvloeding te hebben. Het is duidelijk dat hiermee niet het onderste uit de kan wordt gehaald, het rendement wordt hiermee verlaagd maar er wordt moedwillig gekozen voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.


2.De rondgang in de bodega :

* wegens een achterstand van 22 dagen in het ogen van de witte druiven zijn we nu pas aan het bottelen toe. Helaas kunnen we hierdoor geen witte wijnen degusteren.

* De hygiëne valt meteen op.

* De immense pers en de 2 filtersystemen vallen meteen op. Hier wordt gefilterd dmv. een grote centrifuge en een ander systeem is een soort piramide waar de wijn door gepompt wordt.

* een rijpingszaal met permanente temperatuur regeling, ligt netjes vol met eiken vaten.

* De degustatie vindt plaats in de gebouwen van de oude finca.


3.De degustatie en het wijnaanbod van de bodega.:


3.1. De Presas Ocampo Blanco Afrutado .

Een witte fruitige zoete wijn, niet geproefd. Gisting gebeurt bij 18 - 20 graden Celsius. Gisting gestopt, dus nog suikers aanwezig. Een wijn gemaakt uit de Listan Blanvo en Moscatel druif.


3.2. De Presas Ocampo Blanco Seco.

Een witte droge wijn, niet geproefd. Gisting gebeurt bij 18 -20 graden Celsius. Helemaal uitgegist op de droesem


3.3 De Presas Ocampo Rosado.

We hebben te doen met een 100 % Listan Negro wijn. Het sap heeft 24 uren gegist op de most, bij een temperatuur van 10 graden. Nadien volgde er een persing en werd het sap van de most gescheiden. Er onstond daarop een nieuwe gecontroleerde gisting bij een temperatuur van 18 -20 graden Celsius.


3.4. Presas Ocampo Joven

Deze jonge rode wijn is een mix van volgende druiven : Listan Negro-Merlot en Tempranillo. 10 dagen natuurlijke , gecontroleerde gisting op de most. Daarop volgde een persing en een nieuwe gisting bij 20 graden Celsius.


3.5. Presas Ocampo vinedos Propios

Deze wijn hebben we als tweede gedegusteerd. Een mix wijn van Listan Negro -Merlot en Syrah. Zoals hoger vermeld wordt iedere druivenras per ras gegist. Pas na filteren worden de diversen wijnen gemengd. Een meer dan degelijke jonge wijn. Uitzicht : donker rood, helder en weerom sterk tranend op het glas een wijn van 14 graden. Aroma : Rood grijpt fruit, iets kruidigs. Smaak : Fris in de mond, eerder zacht maar rustig het gehemelte gaan innemen.Fris en uitgebalanceerd.De Merlot druif is licht aanwezig. Afdronk : Eden midden-lange afdronk. Onder de jonge wijnen een echte aanrader.


3.6 Presas Ocampo Vendimia Selecionada

Deze wijn hebben we als derde gedegusteerd. Het betreft een mix van Listan Negro - Syrah en Merlot. Deze druiven werden handmatig geselecteerd. Eveneens gerijpt op Frase en Amerikaanse eiken vaten. Uitzicht : rode, heldere, tranende wijn in het glas. Aroma : Rood gerijpt fruit, enige kruiding waarneembaar. Smaak : Weer een volle en stevige wijn in de mond.Zuurtegraad en zout goed in balans. De Merlot druif is in deze wijn duidelijk waarneembaar. De rijping op eiken vat is hier ook waarneembaar. Afdronk : een midden-lange afdronk We hebben hier meteen te doen met een wijn van 14 graden .


3.7. Gran Alysiys LN/ Syrah

Een mix van Listan Negro met Syrah. Een gisting van 20 dagen, daarna gefilterd en gaat vervolgens op rust voor 4 maanden op Franse eiken vaten.


3.8..Presa Ocampo Carbonic Especial

We hebben deze wijn als eerste gedegusteerd.Sommige vrienden dachten " Wahhh wat gebeurt hier " We hadden te doen met een jonge rode wijn.Meeste degustaties worden opgebouwd van goed naar beter-best. Dat beloofde!!" Een 100 % Listan Negro. De wijn ondergaat een gisting van 10 dagen op de droesem. Daarna wordt hij licht geperst . Wordt daarna opnieuw gegist bij temperatuur van 20 graden Celsius. Uitzicht: een rode wijn , helder, bij walsen in het glas zie een sterk tranende wijn. ( persoonlijk was ik gefascineerd door het sterke tranen van dergelijke jonge wijn ) Aroma : Rood gerijpt fruit. Smaak : Vol en stevig in de mond,zoet en zuur goed in balans. Enigszins prikkelend. Afdronk : midden-lange afdronk


3.9. Presas Ocampo Vino Submarino Dit is een geselecteerde wijn ;50 % Listan Negro, 25 % Syrah en 25% Merlot. Deze wijn heeft 3 maand gerust op de zeebodem, waarmee een gelijkaardig rijpingsproces wordt behaald als een rijping van 24 maanden in de normale omstandigheden , in de bodega.


3.10..Presas Ocampo Origen.

We mochten deze wijn degusteren. Het betreft een speciale, gelimiteerde uitgave.Met deze wijn wou de wijnmaker terug gaan naar de traditie van het verleden. Het betreft een Listan Negro wijn. Alle druiven werden geselecteerd en handmatig geplukt. Na de gisting volgde een rijping van 4 maand op nieuwe Franse eiken vaten. Het resultaat mag er best zijn, een evenwichtige , krachtige rode wijn van 13,5 graden. Uitzicht : een heldere donker rode wijn met paarse tint en paarse afscheiding aan de rand van het glas. Sterk tranend. Aroma : Aroma van gerijpt fruit met enige kruiding.. Smaak : Vol in de mond, licht prikkelend op het gehemelte. Tanines goed in smaak, de toets van de vanille en de kruiding , brengt alles tot een mooi , harmonieus geheel. Afdronk : een zeer lange afdronk. Deze speciale uitgave verdient zeker zijn plaats in het gamma van deze bodega. Ik ga er alvast nog wat van inkopen.


4. Algemene bemerkingen en besluit :


* We mogen hier spreken over een top bodega, niet alleen qua omzet en zakencijfer maar vooral om de kwaliteit. Zeg maar het handelsmerk voor een bodega uit dit wijngebied.

* De bodega is een voorbeeld qua mechanisatie en nieuwe toepassingen in de Canarische wijnwereld.

* We hebben helaas de witte wijnen niet kunnen proeven, maar deze jongen gaat in ieder geval medio feb. terug naar de bodega. Ik wil en zal het gamma van hun witte wijnen proeven. * Net als andere bodega's uit dit wijngebied, gaat nogal wat van hun wijnen in export. De onderhandelingen lopen voor de export naar België. Ben benieuwd welke keten het contract met deze bodega gaat binnen halen. * Een speciaal woord van dank aan onze gastheer eñor Esteban Reyes.

* Geniet van deze wijnen, doe het met mate, en.....met maten mag.


Salud Chicos, nos vemos. Het was fijn met jullie op stap te zijn.


Bron : Pat Roose - facebook pagina Canarische wijnen - Vinos Canarios.