Bodega EL REVERON
Te gast in Bodega EL REVERON.
Deze bodega is gelegen in Villaflor, Carretera General La Escalona, Los Quemados nr 8.
U komt de bodega tegen op uw linkerkant, als u vanuit Vilaflor de Teide oprijdt.
Deze wijnmakerij doet bij het grote publiek een belletje rinkelen denk ik, als ik zeg dat deze bodega bekend is om het feit dat ze een gedeelte van de haar wijnen laat rijpen op de oceaan bodem.
Deze bodega is vandaag de dag nog steeds een familie bedrijf en wat voor een bedrijf ?
De bodega werd in 1947 gesticht onder de naam " Finca Reveron " er werden in die tijd 2 wijnen gemaakt een blanco en een tinto. Deze wijnen kwamen op de markt onder de naam " Finca Reveron " In 2007 werden de gebouwen vernieuwd en vergroot, er werd gestreefd naar het behoud van het authentieke en daar is men aardig in gelukt moet ik zeggen. Vandaag de dag wacht men op een toelating om te mogen uitbreiden en zo de opslag capaciteit te kunnen vergroten.
Enkele gegevens en cijfers...
- Een gedeelte van de wijnen zijn ecologische wijnen, dit zijn wijnen die gemaakt zijn van druiven uit de eigen wijngaarden.
- Er worden ook wijnen gemaakt waarin druiven verwerkt zijn andere fincas.Deze laatste mogen niet de vermelding "ecologisch " dragen, omdat de wijnmaker niet kan garanderen dat de aangekochte druiven ecologisch gekweekt werden.
- Alle gemaakte wijnen zijn DO wijnen.
- De eigen wijngaarden tellen in totaal een opervlakte van 17 hectare, verdeeld over 3 fincas. Deze 3 fincas leveren samen 12 hectare ecologische druiven op. Daarnaast worden nog druiven aangekocht van bevriende fincas. Er wordt niet gewekt met de coöperatieve.
- De meest gebruikte druiven zijn : Listan Blanco - Listan Negro - Tempranillo - Malvasia- Castellana - Albillo en Syrah .... Ter info deze laatste druif is een erg populaire druif in oa.de Zuid-Afrikaanse wijnen. De Albillo druif is dan zeer populair op het vaste land, regio Jerez de la Frontera.
- De wijngaarden situeren zich tussen de 1300 en 1700 meter. De druivenpluk moet manueel gebeuren, gezien de hellingen van de wijngaarden. Het pressen, het filteren en bottelen gebeurt machinaal, uiteraard onder observatie van de wijnmaker
- In het ganse productie proces van pressen tot bottelen wordt de temperatuur voortdurend gecontroleerd. De temperaturen verschillen uiteraard bij het gistingsproces dan zeg maar bijvoorbeeld bij het rijpingsproces, naar filteren.
- Alle druiven als ze geperst worden geven een wit sap. Voor de witte wijnen ( blanco ) gaat het sap na pressen meteen op gisting.
- Het sap van rode druiven gaat 24 uur met pulp op gisting. Daarna wordt er gefilterd en gaat de gisting van het sap, gewoon verder, dit levert de heerlijke rose ( rosado ) wijn.
- Het sap van rode druiven druiven gaat met pulp 21 dagen op gisting, dat levert de rode wijnen ( tinto )
- De opbrengst van de druiven lag in 2017 hier zo een 40 % lager dan in 2016. Maar de kwaliteit van de druiven was dan wel weer beter.
- De wijnmakerij produceert in totaal 13 wijnen, waarvan enkele ecologische.
- De bewaartermijn van de jonge wijnen loopt makkelijk tot 2 - 3 jaar. De crianza wijn haalt vltjes 8 jaar.
Tijdens ons bezoek liet de eigenaar met een dikke, dikke smile rond. De bodega heeft een wateropslag capaciteit van 800.000 liter. Dit geeft de bodega een reserve voor 3 jaar. De waterreserve, de grote van een voetbal veld en immens diep werd deze week door de overvloedige neerslag in de bergen, gevuld in iets meer dan 24 hr.
* Het aanbod van de wijnen, 13 in totaal :
1. Reveron Blanco Semiseco :
- Strogele kleur. Helder
- Tal van nuances in het aroma, oa muscatel en bloemengeur.
- Smaak : Zoetigheid en zuurtegraad mooi in balans.
- Afdronk : voor een jonge wijn heeft deze wijn een lange afdronk.
Dit is ongetwijfeld een witte , jonge wijn met veel nuances.
2.Reveron Blanco Ecologico :
- Groengele kleur.Helder
- Geur van tropische fruitaroma's.
- Smaak : de smaak is aangenaam en in balans.
- Aangename , halflange afdronk.
- Deze wijn is 100 % afkomstig van de Listan Blanco druif.
3. Reveron Blanco Afrutado :
- Lichtgele kleur.Helder
- Aroma van gerijpt fruit.
- Fruitsmaak overheerst duidelijk in de mond , smaakt zoet en fris.
- Half lange afdronk.
4.Reveron Blanco Dulce.
- Goudkleurig
- Sterk aroma van gerijpt fruit.
- Zoetigheid overheerst in de mond.
- Zeer lange afdronk.
5. Los Quemados Albillo Criollo fermentado en barrico
- Fel gele kleur.
- Een complex aroma van oa. vanille kruiden, exotische fruitsoorten en eik.
- Sterke fruitige, zoete smaak.
- Lange afdronk.
6. Reveron Tinto Joven Ecologico :
= Is een jonge, rode, ecologische wijn.
- Mooie rode kleur.
- Aroma van rode fruitsoorten.
- Smaak van diverse rode fruitsoorten.
- Jonge wijn met een prachtige lange afdronk.
7.Los Quemados Albillo Criollo :
= Is een jonge witte wijn van de Albillo druif.
- Licht gele kleur. Helder.
- Complex aroma van fruit en kruiden.
- Ondanks de eerder neutrale Albillo druif heeft deze wijn een krachtige smaak.
- half lange afrdonk.
8. Los Quemados Tinto :
- Intens rode kleur.
- Aroma rood fruit nadrukkelijk aanwezig.
- Krachtige smaak.
- Lange afdronk.
9.Reveron Tinto Crianza 2014
- Rood-violette kleur.
- Aroma vaan rood, gerijp fruit en kruiden.
- Een zware, evenwichtige smaak . Tannine in balans met de zoete fruitsmaak.
- Lange afdronk.
Deze wijn heeft reeds een rijping van 1 jaar op vat en 2 jaar op fles achter de rug. De bewaartermijn van deze wijn haalt vlotjes 8 jaar.
10.Reveron Tinto Barrico Ecologico :
- Mooie rode kleur.
- Fruitig en iets kruidig aroma.
- Een zachte smaak, Tannines nauwelijks waarneembaar met de fruitsmaak.
- Lange afdronk
Deze wijn heeft reeds 8 maand rijping op eiken vat achter de rug. Deze rijping op eiken vat vind je terug in de smaak.
11. Reveron Tinto Dulce :
- Diep rode kleur.
- Aroma van fruit met een toets van cacao en vanille.
- Fruitig, iets krudige smaak.
- Lange afdronk.
De rijping op de eiken vaten vind je terug in de smaak.
12. Reveron Rosado Afrutado :
- Rose kleurig. Helder
- Aroma van rood fruit.
- Rijk smaakpalet van oa aardbei en framboos. Toch een mooi uitgebalanceerde afrutado.
- Half lange afdronk.
13.Reveron Rosado Seco :
- Licht rose kleurig. Helder.
- Een sterke aromatische rose wijn.
- Zeer persoonlijk smaak, voor een rose wijn.
- Lange afdronk.
Een rose wijn die me persoonlijk bekoort om zijn speciale identiteit. De Listan druif is nadrukkelijk aanwezig.
De vraag hoe bekomt men de verschillende types in de witte wijnen ?
- Gebruik van type druif. Mengeling ?
- Tijd van de druiven plukken , hoe later op het jaar geplukt, hoe minder sap aar hoe meer suikers.
- Duur van het gistingsproces . Een Afrutado heeft minder lang gegist dan een Seco. In een Afrutado is een gedeelte van de sukers nog aanwezig, terwijl een Seco die niet heeft. Daar zijn de suikers langer omgezet in alcohol.
SAMENVATTING :
Een geestdriftig familiebedrijf met een grote professionele aanpak, wat resulteert in een topproduct.
De professionaliteit, hygiëne , de liefde voor het product dat gemaakt wordt, loopt als een rode draad door de ganse rondleiding.
De degustatie die interactief gebracht word, is simpel maar goed .
Disfrutas, Salud.
Pat Roose