Guachinches de "familiebedrijfjes" van Tenerife

Door Marc VanderbruggenGuachinches zijn, dankzij de typisch Canarische inrichting, gezellige lokalen waar je onder de lokale bevolking bent. Maar niet alleen vanwege de gemoedelijkheid worden deze garages vaak bezocht, maar ook omwille van de goedkope prijzen.
U kunt rekenen op een gemiddelde van 6 tot 10 € per persoon, en het betaalt zich natuurlijk uit wanneer je met meerdere mensen gaat eten.


Guachinches gelden niet als restaurants, zodat ze geen concurrentie zijn van de echte restaurants en hotels. Daarom mogen de Guanchinches ook niet het hele jaar open zijn.
Vraag niet naar de openingstijden, die staan slechts op enkele kleine bordjes met bijv. de tekst: "Vanaf december tot de wijn op is." Dit betekent eigenlijk dat de wijn van slechts een oogst kan wordenn uitgeschonken, waarna de Guachinche worden gesloten en moet wachten op een volgende en hopelijk goede oogst.

Er is geen correcte vertaling voor "Guachinche", maar men kan het afleiden.
De beste Guachinches van Tenerife kunnen worden gevonden tussen de wijngaarden van La Orotava en Tacoronte, in de dorpen boven El Sauzal Tegueste, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo en Santa Ursula. Maar ook in het zuiden van het eiland kunt u in Arafo, Candelaria of Güimar heerlijke tapas eten.

De familiaire keuken zal u inspireren! Proef je een weg door de typische gerechten zoals conejo en salmorejo (konijn in Salmorejo saus), garbanzos (kikkererwten), Carne de Fiesta (varkensvlees met stukjes aardappel), etc. Alles kun je natuurlijk niet proberen op een avond, maar je kunt af en toe de tijd nemen voor een lunch in een Guachinche.
En als je in een dorp geen Guachinche tegenkomt, vraagt u het eenvoudig aan een local, die kan u graag verder helpen.