Bodega Chasna de Mencey

Bezoek aan de bodega Chasna de Mencey in Chimiche.

​Een stukje geschiedenis:

De wijntraditie, de oorsprong van deze bodega en wijngaarden dateert reeds van 1906, 2 families bezaten toen al 2 wijngaarden in Villaflor namelijk Los Tableros en Lomo Oreja. Bij een overlijden in een van de families moet er vers kapitaal gezocht worden om de wijngaarden te behouden. Er kwam een kapitaalsinjectie en de bodega Chasna de Mencey was geboren.

Enkele cijfers :

* De wijngaarden zijn gesitueerd in Villaflor, op een hoogte van 1300 m. Deze ligging op vulkanologische ondergrond zorgen voor het typische boeket van de wijnen in de bodega gemaakt.

* De bodega heeft 18 hectaren in eigendom.

* De jaarlijkse opbrengst van de wijngaarden ligt ronde de 200.000 kg druiven.

* Buiten de oogst van de eigen wijngaarden worden er ook nog druiven aangekocht van naburige kleinere fincas.

* De jaarlijkse capaciteit van de nodega draait tussen de 3000 - 3500 hectoliters.

* 30 % van de wijnen gaat in plastiek containers, de rest wordt gebotteld.

* Alle wijnen worden op het eiland verkocht, geen export.

* Alle geproduceerde wijnen in de bodega zijn DO Abona wijnen. ( Denominacion de Origine )


De Wijnen.:


De wijnen welke in de bodega worden geproduceerd dragen de naam Mencey of Los Tableros. Deze laatste zijn ofwel ecologische wijnen of barrica wijnen ( wijnen op vat gerijpt )


  • De Mencey Tinto : Deze wijn hebben we niet gedegusteerd. Deze wijn is een samenstelling van 50 % Listan Negro, 30 % Tempranillo en 20 % Rubi Cabernet druiven.
  • De Mencey Seco : a : zicht = groen - lichtgele kleur. b : aroma = mengeling van wit geel fruit en bloemen. c : smaak = neutraal, verfrissend in de mond.Gepaste zuurtegraad. d : afdronk = korte afdronk. Een 100 % Listan Blanco.

  • De Mencey Semi Afrutado : a: uitzicht = licht gele kleur b : aroma = mengeling van fruit en bloemen. c : smaak = fris in de mond. Fruitig , en een goede verhouding tussen zoet en de zuurtegraad. d : afdronk = middenlange afdronk Een 100 % Listan Negro.

  • De Mencey Blanco Afrutado : Niet gedegusteerd. Een 100 % Listan Blanco.

  • De Mencey Rosado Afrutado : a : zicht = Rood-rosé kleur. b : aroma = Eerder prikkelend in de neus, ik wat ik niet meteen verwachte bij een rosé wijn. c : smaak = Eerder uitdagend in de mond, en tegelijk zacht. Het rode fruit wordt meteen gesmaakt. Zoet - zuur perfect in balans. Deze wijn is samengesteld uit 50 % Listan Negro, 30 %Tempranillo en 20 % Cabernet.

  • De Mencey Vijariego Negro : a : uitzicht = diep rood kleurig, tranend op het glas. b : aroma = de geur van rood gerijpt fruit en kruiden. c : smaak = Verrassend in de mond. Een gelijkmatig samengesteld boeket van gerijpt rood fruit en kruiden.Tannines goed in balans. d : afdronk = lange afdronk Een 100 % Vijariego Negro wijn. Deze wijn bezit 13,5 % alcohol gehalte. Het bijzondere aan deze wijn is dat de druif waaruit de wijn vervaardigd is , enkel nog in Tenerife voorkomt.

  • Tableros Blanco Barrica : Niet gedegusteerd. Samengesteld uit 70 % Listan Blanco, 20 % Muscatel en 10 % Malvasia. Deze wijn is gerijpt op Franse eiken vaten.

  • Tableros Blanco Ecologio : Niet gedegusteerd. 100 % Listan Blanco.

  • Tableros Blanco Afrutado : a : zicht = licht geel- geel, tranend op het glas.. b : aroma = geur van wit en geel gerijpt fruit en fris een duidelijk bloemenpalet ( ik vermoed afkomstig van de Moscatel ) c : smaak = fris en duidelijk aromatisch, zonder overdrijving in de smaak.De Moscatel is duidelijk aanwezig. Een smaak van bloemen en gerijpt fruit. Perfecte balans tussen zoet en zuurtegraad. Samengesteld uit 70 % Listan Blanco, 20 % Moscatel en 10 % Malvasia.

  • Tableros Tinto Barrica : a : zicht = Diepe donkerrode, paarse kleur. Sterk tranend op het glas. b : aroma = Een gevarieerd, sterk aroma van donker rood gerijpt fruit, kruiden en eik. c : smaak = Een krachtige wijn met body, zonder echter koppig te zijn.De Syrah druif is hier ontegensprekelijk aanwezig, net zoals de smaak van het Amerikaanse eiken vat en de kruiden. De tannines zijn goed in de smaak opgenomen. Zoet en zuurtegraad goed in balans. d : afdronk = Lange afdronk.


Algemene beschouwingen.

* Deze bodega verdient zeker zijn plaats en vermelding tussen de bodega s , van de betere wijnen die Tenerife rijk is.

* Er is kwaliteit en potentieel aanwezig, een groeimarge is zeker mogelijk en moet de uitdaging voor de komende jaren worden.Een man als Andres weet verdomme goed met wat hij bezig is.

* Nationale en internationale prijzen , illustreren de kwaliteit van het product. * Helaas is er geen / weinig stock aanwezig.

* Helaas is er geen / weinig stock aanwezig.

* Tijdens ons bezoek was de bodega in werking, we mochten het witte en rode druivensap proeven. Deze beloven voor volgend jaar.

* Ik laat me alvast verleiden tot de aanleg van een kleine reserve. De Mencey Vijareigo en de Tableros Tinto zullen in deze kleine voorraad zeker aanwezig zijn.


Tot slot heb ik een woordje van dank voor Ronny voor zijn prachtige foto s en Stephi voor het vele geduld en hulp bij de organisatie van dit bezoek.


Amigos Salud....nos vemos pronto.


Bron : Pat Roose - facebook pagina Canarische wijnen - Vinos Canarios